Foto:youtube

Naučnici sa Univerziteta Massachusetts Amherst (UMass) u SAD-u su razvili aplikaciju za pametne telefone koja će korisnika upozoriti na prisutnost bakterija u hrani korišćenjem dodatka – mikroskopa za 30 dolara.

Malo je metoda kojima se može sprečiti trovanje hranom, jer testiranje na neke štetne bakterije podrazumeva specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu. Naučnici tvrde da rezultati o prisustvu patogenih bakterija Korišćenjem ove aplikacije stižu dosta ranije. Uređaj sa UMass-a koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i sa najmanjom količinom bakterija. Na primeru su pokazali kako su oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. pOSLE pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na ekranu.

Lansirana je nova Android aplikacija koja pomaže u kontroli potrošnje interneta

Naučnici napominju da ova tehnologija još uvek ne razlikuje dobre od štetnih bakterija, pa nastavljaju svoj rad. Takođe se nadaju da će ovaj uređaj moći da se koristi i u domaćinstvu za prevenciju konzumacije kontaminirane hrane. Mogao bi isto da bude koristan i kod prirodnih katastrofa za ustanovljavanje da li je na primer, voda dobra za piće.

Mobilnisvet.rs/NPR