Vremenska prognoza AccuWeather navodno je, prema dokazima bezbednosnih istraživača, sakupljala podatke iOS (i verovatno Android) korisnika o njihovom kretanju i lokacijama koje su posetili i to slala kompanijama, koje su te podatke monetizovale, odnosno prodavale. Navodno, AccuWeather je ovo radio čak i onda kada je lokacija na uređaju bila isključena.

Ovo se odnosi na aplikaciju AccuWeather koja se nalazi na iOS i Android prodavnici, ne na informacije AccuWeather prognoze, koje neki telefoni povlače u vidžete sa sajta AccuWeather.

Iako za Android korisnike nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za iOS je nedvosmisleno dokazano da AccuWeather prati korisnike čak i ako je aplikaciji isključena opcija za pristup lokaciji. Sigurnosni istraživač, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru, utvrdio je da je AccuWeather za oko 36 sati poslao više od 16 puta podatke o korišćenju telefona i njegovom vlasniku kompaniji Reveal Mobile. Podaci koje je aplikacija poslala, prema ovom izveštaju, su tačne GPS koordinate, putanje kretanja, BSSID podaci Wi-Fi rutera na koje je telefon bio nakačen i podatak da li je Bluetooth uključen ili ne.

Reveal Mobile, kompanija kojoj su podaci slati, objavila je na svom sajtu da je dobijene podatke koristila za profilisanje korisnika, bolje razumevanje njihovog kretanja i da bi mogla da razlikuje posete poslu od poseta domu korisnika.

Nakon toga, kompanija AccuWeather je za portal Mashable otkrila da je istina da je zbog propusta u kodu aplikacija slala podatke o Bluetooth i Wi-Fi vezi, ali da nije sakupljala niti slala podatke o koordinatama i GPS putanjama. Prema toj izjavi, AccuWeather je posvećen maksimalnom poštovanju privatnosti korisnika i ne bavi se prodajom njihovih informacija niti njihovom distribucijom trećim stranama.

Kompanija Reveal Mobile, zajedno sa AccuWeather radi na ispravljanju svih propusta, koji su nenamerno (navodno) doveli do slanja bilo kakvih podataka o korisnicima izvan aplikacije. Takođe, kompanije su u izjavi navele da će nakon ažuriranja aplikacije, koje će uslediti za najviše 24 sata biti prenošeno nula podataka izvan aplikacije.

Samsung Galaxy S9 dolazi u januaru?

Izvor:Mondo