YouTube će da upozorava korisnike u slučajevu da gledaju sadržaje koje je finansirala neka država. Ova novost ima za cilj da platforma postane transparentnija po pitanju izvora i preciznija kada su provajderi sadržaja u pitanju.

Opcija će prvo biti dostupna korisnicima u SAD, pa će korisnik na kanalima koji primaju sredstva od neke države kao što su Russia Today ili BBC dobiti upozorenja o tome. Glavni cilj je da korisnici bolje razumeju odakle dolazi sadržaj koji gledaju, a upozorenje će se pojavljivati ispod videa, a zatim će voditi na Wikipedia stranicu o mediju koji je proizveo sadržaj. Na taj način korisnici će moći da saznaju više i o samom izdavaču.

Instagram može da zameni aplikacije kao što su WhatsApp, Viber i Skype?

Ovaj potez bi trebalo da zaštiti korisnike od propagande i lažnih vesti, o kojima se već neko vreme raspravlja, a posebno kada su u pitanju društvene platforme. Iz kompanije su naveli da ne očekuju da funkcija odmah bude savršena i da očekuju povratne informacije od samih korisnika, a najaviljene su i oštrije kazne za korisnike koji budu kršili pravila korišćenja.

Messenger: Kako sakriti da ste pročitali poruku

Mobilnisvet.rs/The Telegraph